fbpx

Pizzadej

Pizzadej er for nogle en ting, der hentes i køledisken i den lokale Netto og for andre en videnskab. For nogle er pizzadej blot noget under toppingen, og for andre er dejen det vigtigste. For de i den sidste kategori kan pizzadej være en interesse, der fører til søvnløse nætter, utallige timers research og lige dele eufori og frustration.

Her vil vi snakke om, hvad pizzadej er for en størrelse. Om surdej er værd at tale om? Hvordan vi går til pizzadej hos Pico, og ikke mindst hvad du kan gøre derhjemme.

Pizzadej

Hvad gør en god pizzadej

Hos Pico gør vi os i napolitansk pizza, som for mange nok er dét, de tænker på, når ordet ‘pizza’ nævnes. Napolitansk pizza er defineret ved at være bagt ved enormt høj temperatur – gerne tæt på 500 grader – og så en dej, der er blød, hvor skorpen er hævet og har et godt, sprødt bid. Tilsammen skulle det gerne give en virkelig god og chewy spiseoplevelse. Det er i hvert fald dét, vi sigter efter at ramme.

En dej til pizza består af få ingredienser. Som udgangspunkt er det mel, vand, salt og en form for gær. Som med andre opskrifter, så kræver det bedre råvarer, desto færre af dem man bruger. Det gælder også med pizzadej. 

Der er stor forskel på kvaliteten af forskellige typer mel. Jo højere kvalitet, desto mere vand er melet i stand til at optage, og det giver i sidste ende en mindre tør dej. Især når man bager ved meget høje temperaturer.

Jo bedre melet er, jo længere hævetid kan melet også bære. Og dét er vigtigt, eftersom vi nu begynder at snakke om fermentering. Når en dej hæver, så fermenterer den. Ved en længere fermentering, så opbygger dejen flere smagsnuancer – lidt ligesom en simreret, der står og bliver bedre med tiden. 

Som nævnt skal der også bruges gær, så dejen hæver. Man kan bruge alt fra friskt gær og tørgær til bagepulver eller surdej. Hos Pico bruger vi surdej, og det kan du læse lidt mere om i næste afsnit.

Pizzadej

Pizzadej hos Pico Pizza

Hos Pico Pizza laver vi en langtidshævet, koldhævet dej. Vi synes, det er sådan verdens bedste pizzadej skal laves, men det er selvfølgelig en smagssag.

I vores opskrift bruger vi surdej. Vi synes nemlig, at pizzadej på den måde får de mest interessante smagsnuancer. Når vi har formet dejbollerne, så lader vi dem koldhæve i min. 72 timer. I forsøget på at lave den bedste pizzadej så kræver det altså noget forberedelse, men vi synes, at det er hele arbejdet værd.

Har du cøliaki, så frygt ej! Vi har i samarbejde med The Feel Good Bakery udviklet vores egen glutenfri pizzadej, lavet på meltyper der er naturligt fri fra gluten.

Hjemmelavet pizzadej

Når du skal lave hjemmelavet pizzadej så kan du sagtens lave en rigtig god dej uden en masse smart udstyr. Et afgørende tip for at få en god afbagning er at tage din dej ud af køleskabet i god tid. En dej, der er stuetemperatur, bager langt bedre end en kold dej.

Hvis du har brug for lidt inspiration til, hvordan du kan lave dine pizzaer derhjemme, så følg med på Instagram og Facebook. Her kan du se, hvordan vores koldhævet pizzadej opfører sig, når vi bager den, og du kan komme med ind i køkkenet og se, hvordan vi arbejder.

Hvis du selv har brug for et pusterum i hverdagens travlhed, så kan du komme forbi Pico Pizza og se og smage, hvordan vi laver pizza. Du kan booke bord eller bestille til afhentning i vores restauranter. Hvis du skal fejre eller bare har lyst til pizza med mange venner, så er det også muligt at bestille catering.

Vi glæder os til at se dig!

Tilmelding til nyhedsbrev

Hent-selv

Vælg restauranten,
hvor du vil hente din mad