5 tips til den gode pizza opskrift

En god opskrift på pizza handler om mere end forholdet mellem ingredienserne i dejen. Det har også utroligt stor betydning, hvordan du håndterer dejen og de øvrige ingredienser.

Pizza er en af de mest populære comfort foods i verden. Det er noget de fleste kan lide, og det kan laves i hundredvis af forskellige varianter. Den kan fungere som klassisk og simpel hverdagsmad, men kan også laves i overdådige gourmet udgaver. Pizza er bare en alsidig og evigt eksperimenterende spise.

Hos Pico er vi passionerede omkring pizza, og vi har brugt en masse tid og kærlighed på at perfektionere vores opskrift. Vi elsker, når I kommer og besøger os i vores restauranter,  og vi vil meget gerne sprede kendskabet til den gode pizza. Her er 5 gode tips til opskriften, så pizzaen, I laver derhjemme, måske kan blive endnu bedre

Brug surdej i din pizza opskrift

Går du all in på pizza projektet, så er surdej et godt sted at starte. Surdej giver pizzadejen en langt mere smagfuld og en luftig tekstur. Dertil menes surdej at have særlige sundhedsfremmende egenskaber og er med til at sørge for en bedre fordøjelse. Ved brug af normal gær, så kan maven godt føles lidt tung bagefter. Med surdej som gær sidder man ikke med den der følelse af at være helt oppustet, når man er færdig med at spise. Det i sig selv er en vigtig ting for den samlede oplevelse af måltidet.

Det er utroligt nemt at lave sin egen surdej. Du kan bruge flere forskellige typer mel. I vores opskrift kan vi godt lide at bruge fuldkornsspeltmel, da der er mere næring for bakterierne at arbejde med. Her er en opskrift på surdej. Bland 100 g lunkent vand sammen med 50 g fuldkornsspeltmel og 50 g hvedemel. Kom blandingen i et glas med løst låg på, så dejen får lidt luft. Lad den stå på køkkenbordet i 2-4 dage. Der vil begynde at dufte lidt surt, og det er her du skal begynde at fodre din surdej. Tag 50 g af surdejen og bland den med 50 g lunkent vand, 25 g fuldkornsspeltmel og 25 g hvedemel. Smid den resterende mængde “gamle” surdej ud eller lav flere portioner. Surdejen skal fodres hver dag, og er klar til at blive brugt til bagning efter 4-7 dage.

Hvis ikke du har mod på at lave din egen surdej fra bunden, så har du måske en ven, som allerede bager med surdej, som gerne vil give dig lidt at starte med. Du kan også spørge din lokale bager, om du kan købe lidt af deres. 

 

Fermentering

Ligesom surdej giver tid en mere smagfuld og luftig dej. I forbindelse med mad, så kaldes brugen af tid noget forskelligt – kød og grønt skal fx marinere, hvor vi i bagerfaget kalder det koldhævning eller fermentering. Alt sammen handler det om at fremelske den gode smag.

Lad din pizzadej koldhæve i køleskabet natten over for at få den til at udvikle smag og luftighed. I vores opskrift hos Pico koldhæver dejen i 72 timer, men du vil allerede kunne smage forskellen derhjemme efter en enkelt nat. Den lange hævetid giver ikke kun den bedste pizzadej, men du slipper også for at skulle gøre køkkenet rent for mel og dej midt i madlavningen. What’s not to like?

Husk på temperaturen i din pizza opskrift

Det er vigtigt, at dejen har den rigtige temperatur under hele processen. Tænd ovnen for fuld skrue, så får du en dej, der er sprød udenpå, samt luftig og blød indeni. Lad bradepanden opvarme i ovnen, så vil den fungere som en pizzasten. Det samme gælder naturligvis, hvis du rent faktisk er den heldige ejer af en rigtig pizzasten. Det er svært at sige helt præcist, hvor længe den skal bage. Alle ovne og opskrifter er forskellige, og det kræver lidt afprøvning, før man finder den helt rigtige bagetid og placering i ovnen. Men, så høj varme som muligt er nøglen til en rigtig god pizza opskrift.

Det er ligeledes vigtigt at dejen er stuetemperatur når den kommer ind i ovnen. Tag den gerne ud et par timer før den skal bages, hvis du koldhæver den i køleskabet.

Stuetemperatur giver den bedste afbagning, men det gør også dejen lidt sværere at arbejde med. Det kan derfor være en god idé at starte med at tage dejen ud 30 minutter før brug, og så ellers længere og længere tid før i takt med, at du bliver dygtigere til at håndtere dejen.

Ingredienser i din pizza opskrift

Der er sådan cirka uendelige muligheder, når det kommer til topping. Det er vigtigt at bruge råvarer af god kvalitet – især hvis du laver en enkel smagskombination.

Overvej om de ingredienser, du har valgt, vil blive tilberedt for lidt, for meget eller perfekt ved den bagetid din pizza har i ovnen. Så ved du, om du skal tilberede nogle af ingredienserne på forhånd, eller om de skal tilsættes, når din pizza kommer varm ud af ovnen.

En god opskrift på smagskombinationer i pizza

Som sagt er der næsten uendelige muligheder. En god regel i alt madlavning er dog at sørge for at din opskrift indeholder forskellige smagsindtryk – salt, sødme, syre, bitterhed og umami, samt forskellige teksturer – noget blødt, fedt og sprødt.

Du kender nok de klassiske italienske opskrifter, men det kan også være sjovt at tænke i forskellige køkkener. Hvad vil din fortolkning for eksempel være af en asiatisk inspireret pizza?

Vi håber at vores tips vil gøre dine madeventyr lidt sjovere og mere smagfulde – ellers står vi klar med åbne arme og varme pizzaer i Pico. Happy cooking.

Order now

Choose restaurant